top of page

Hiina veod ja lähenevad pühad - mida peaksid teadma?



Hiina Uus Aasta seekord jääb veidi hilja peale, pühade algus 2018ndal aastal on 16. veebruar. Tehased Hiinas on sellel perioodil suletud või töötavad osalise koormusega ning seda kokku umbes 4 nädala jooksul. Pühadele eelneval ajal lennu- ja meretranspordi hinnad tõusevad märkimisväärselt ning vaba kaubaruumi on keeruline leida.

Kuidas on olukord tehaste tööga sellel ajal?

Tehased on kindlasti suletud terve pühade nädala. Enamus töölised sõidavad kaugele sisemaale oma perede juurde ning see põhjustab juba enne pühi ning ka sellele järgneval perioodil sulgemisi, hilinemisi ja häireid tehaste töös. Sellise olukorraga tuleks arvestada umbes 4 nädalase perioodi jooksul (pühadele eelnev ja järgnev aeg kokku).

Kuidas käituvad transpordihinnad sellel ajal?

Reeglina laevaliinid teatavad oma hinnatõusust ja tühistatud väljumistest pühade lähenedes st detsembri lõpus või uue aasta alguses. Seda üritatakse tõenäoliselt teha võimalikult hilja, et hoida turg ettearvamatus olukorras. See nimelt aitab kindlustada selle, et kui lõpuks hinnatõusudest teavitatakse jäävad need ka püsima. Kes liiga varakult teavitab jääb broneeringutest ilma ja loob soodsa seisu konkurentidele.

Lennutranspordis ennustatakse praeguse (detsembri alguse) olukorra taaskordumist, mis tähendab kõrgeid hindasid ja probleeme vabaruumi leidmisega. Jaanuar on kõige parem aeg kaubad ära tuua Hiinast või sinna saata, sest selleks perioodiks eeldatakse, et turg rahuneb pühade järgsel perioodil ning hinnad langevad ja ruumiga ei ole nii suuri probleeme.

Kuidas planeerida veod pühade eel?

Kõige lihtsam reegel on siin broneerida ja kaubad tuua võimalikult varakult enne pühi st jaanuari jooksul. Meretranspordis soovitatakse vähemalt 3 nädalat enne pühi broneeringud teha. Võimaluseks on ka kaup transportida mõnda teise sadamsse, kus olukord on parem aga siin tuleks arvestada pikema transiitajaga ning kohaliku veo maksumusega.

Kui siiski kaupadega on kiire ja nö punase joone kuupäevad on paigas tuleks kaaluda lennuvedu. Arvestades praegust turgu, kus üle 10 aasta on tegemist esimest korda müüa turuga st lennuliinide käes on kogu võim kuna nõudus on suurem kohati, kui pakkumine. Kui tarnija ei paikne rannikul, siis soovitus on, et esimene lend oleks kohe Hiinast väljuv mitte ümberlaadimisega läbi mõne kohaliku lennujaama.

Kalev Kirt

Sales Manager

Flameko Forwarding

Seemne tn. 4, 10617

Tallinn, Estonia

Ph +372 535 000 10

kalev@flameko.ee


bottom of page