top of page

Kasulik: Pass kaupadele - ATA Carnet.



Olen pikemat aega mõelnud sellel teemal kiirelt infoks kirjutada kuna see tundub paljudele võõras olevat olgugi, et tegemist kaupade saatmisel osadel juhtudel väga tähtsa ja kasuliku teadmisega.

Kui oled kunagi mõelnud, kuidas nt võidusõidutehnika liigub võistluselt võistlusele mööda maailma, kuidas bändid oma lavaseadeid riigist riiki saadavad, kuidas näituse- ja messikaubad liiguvad jne jne, siis leiab all sellele vastuse. Üldiselt tavalise impordi korral on kõik kursis, et tasuda tuleb riigi- ja tollimaksud aga, kas ka ülalmainitud kaupade puhul seda teha tuleb, sellega nii täpselt kursis ei olda.

Detsembris 1961 pandi alus ARA Carnetile, mis on rahvusvaheline dokument või nii öelda pass kaupadele, millega saab neid liigutada ühest riigist teise ilma tolli- ja riigimakse tasumata. Seda kõik eeldusel, et kogu kaup jõuab lähteriiki lõpuks tagasi.

ATA Carnet võimaldab ajutiselt ja maksuvabalt kauba teatud ajaks teise riiki importida. Ajapiir sõltub reeglina kauba liigist ja üldiselt on selleks üks aasta. Näitena võib tuua messi- ja näitusekaubad, mille puhul nt USA lubab neil riigis olla kuni 6 kuud. Alati tasuks üle kontrollida iga riigi ja kauba puhul eraldi ajaline piir. ATA abil on võimalik 87 riiki importida kauba nii ning, kui lubatud ajaks ei ole kaup riigist välja saadetud tuleb nagu tavalise impordi korral tollida kaup sisse ning tasuda riigi- ja tollimaksud.

Millised kaubad lähevad ATA Carneti alla?

- Töötegemiseks vajalikud seadmed ja masinad.

- Näituse- ja messikaubad.

- Näidised.

Millised kaubad ei lähe ATA Carneti alla?

- Äratarbitavad tooted.

- Lõhkeained.

- Ühekordselt kasutatavad.

- Post.

ATA Carneti kehtivus.

Reeglina kehtib see kuni üks aasta väljastamise kuupäevast, näituste ja messide puhul kuus kuud. Carnetit võib kasutada mitu korda mitmes riigis selle kehtivuse ajal.

Vajalik info ATA Carnetil.

- Omaniku nimi ja aadress.

- Kauba kasutamise eesmärk.

- Nimekiri riikidest, mis seda aksepteerivad.

- Kauba üldnimekiri.

Üldnimekiri on Carneti teine lehekülg, kõik kaubad tuleb detailselt sinna kirja panna koos nende väärtustega. Seda kasutatakse ka kaubaarve ja pakkelehena saatmisel.

Eestis väljastab ATA Carneti Kaubandus- ja Tööstuskoda ning selle kohta saab täpsemalt lugeda nende kodulehelt https://www.koda.ee/et/teenused/ata-markmik-kaubapass Selle peab kauba omanik ise taotlema ning vedaja / tollimaakler seda tema eest teha ei saa.

Üldiselt on Carnetiga kaupa saates soovitus töötada vedajaga, kellel on selles vallas kogemusi ning, kes on sellega hästi kursis ja teab, kuidas tuleb toimida.

Kalev Kirt

Müügijuht

Flameko Forwarding

kalev@flameko.ee

+372 535 000 10


bottom of page